Cookies

9 paź 2016

Oh lala, La Wallonie! Domowy serek

Bergerie Acemont w Belgii.


Walonia w Belgii i pyszne sery owcze.

Oh lala, La Wallonie!

Walonia- francuskojęzyczny region w południowej części Belgii podzielony został na pięć prowincjii. Jedną z nich jest Prowincja Luksemburg, którą odwiedzam podczas mojego wrześniowego urlopu. Jak już wspomniałam na blogu, mieszkając w niemieckiej Eifel szybciej dojedziemy do Belgii, czy Luksemburga niż do dużego miasta w Niemczech, dlatego na urlop wybrałam się do Walonii. Typowe dla tego regionu są kręte doliny rzek, majestatyczne ruiny zamków, romantyczne miasteczka, olbrzymie lasy, no i oczywiście łąki, pastwiska i krówki. Tutaj czas płynie znacznie wolniej... 

Niebieski jest kolorem Walonii, ale ta wrześniowa jest złoto-zielona.

Zachwycam się krajobrazami, ale najbardziej interesują mnie kulinarne specjały typowe dla tej okolicy.
,, W Niemczech je się tylko po to, żeby dobrze pracować- opowiada mój przewodnik po Walonii- u nas to co innego...My celebrujemy posiłki.“ I rzeczywiście. Zajadam się belgijskimi waflami, grubymi, chrupiącymi frytkami, próbuję ciasta z ryżem i nie potrafię oprzeć czekoladowym pralinkom. Formidable- powtarzam jak prawdziwy Francuz. 
Nie mam już miejsca, żeby spróbować domowego syropu i ciemnego piwa, a na stole pojawią się jeszcze ardeńska szynka, pasztety i dziczyzna. Przypomina mi się moja jazda samochodem po Walonii. Zastanawiały mnie dziwne, mocno poryte ślady w ziemi na poboczu jezdni. Jakie maszyny to zrobiły i po co? Nagle ślady się pogłębiły i pojawił znak drogowy, który wyjaśnił zagadkę. Na znaku widniał...dzik. Nie miałam odwagi, żeby zatrzymać się i zrobić zdjęcie. Okazuje się, że w ostatnich 30 latach liczba dzików w Walonii wzrosła o połowę, a to z powodu łagodnych zim, bogatych źródeł zapasów pokarmowych( naturalnych i sztucznych) oraz braku naturalnych wrogów.
,, Potrawy z dziczyny( zając, sarna, dzik) są bardzo popularne w Walonii, ale wolno je tam serwować tylko świeże tzn. od początku sezonu łowczego do 10 dni po jego zakończeniu“- opowiada mój przewodnik po Walonii, ale ponieważ zna moje kulinarne upodobania szybko dodaje-
,, Ardeńskie sery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia“.

Acremont. Tutaj czas płynie wolniej.

Nastepnego dnia jadę więc do Acremont w gminie Bertix, gdzie witają mnie Barbara i Peter, sympatyczni hodowcy owiec. W 1999 roku Peter kupił opuszczoną stajnię, w której kiedyś trzymano 150 krów. Po zdobyciu wykształcenia mechanicznego w Damiaan-Instituut in Aarschot i dyplomie z rolnictwa na Hoger Instituut der Kempen w Geel i pracach sezonowych u rolnikow w Szwajcarii Peter zdecydował się na studia w Moudon w Szwajcarii w ,, Ecole de Fromagerie et d’Industrie Laitière”( Szkoła Przemysłu Mleczarskiego), gdzie zdobył dyplom. O tym wszystkim dokładniej możecie przeczytać na ich stronie internetowej TUTAJ.

 Sympatyczna Barbara z Bergerie Acremont.


 Dzisiaj farma jest dużo większa, posiada 250 owiec rasy Belgijska Owca Mleczna- Belgien Milk Sheep. Jest to rasa na wymarciu, w Belgii jest tylko 1200 owiec tej rasy.

Mleczne owce- Belgien Milk Sheep.

,, Cechą charakterystyczną tych owiec jest tak zwany szczurzy ogon“ opowiada Barbara płynnym niemieckim, a na pytania gości francuskich odpowiada Peter. Małżeństwo pracuje razem, oboje zajmują się hodowlą, produkcją serów, twarogu i jogurtu, które można zakupić na miejscu, a także na okolicznych targach. 

Sery owcze o smakach od łagodnego po pikantne.

Wybor serów w Acremont.

Lista produktów z Acremont jest długa i apetyczna:
- świeże mleko owcze( trwałość- 3dni)
- pasteryzowane( 10 dni), jogurt naturalny i owocowy, - tzatziki, ricotta, fettarella( mozarella z owczego mleka pocięta w kawałki jak feta), serek wiejski( granulki), serek wiejski ze szczypiorkiem, Fleur d'Acremont - rodzaj twarogu: naturalny, a także z dodatkami: zioła, chili, curry-sezam, rozmaryn i cząber, czarny pieprz.
- Le caprice de la bergère- coś pomiędzy jogurtem i twarogiem, z dodatkiem rozmarynu, suszonych pomidorow, grzybów
- desery: budyń waniliowy, budyń z ryżem, mleczna konfitura czyli Dulce de Leche: 



Twardy żółty ser:

Goudacremont (jak Gouda)
Le Comte de Acremont (na Raclette)

Miękkie sery:

Agnelet (jak Brie)
Le pavé du berger (myty w piwie Trappist Rochefort )
Feuille de Luchy (marynowany w białym winie, zawinięty w liście winorośli)
Bècherin (jak ser Vacherin )

Sery z niebieską pleśnią:

Bleu de scailton (dojrzewa w la Morépire, kopalni łupków w Bertrix).
Bleu de scailton, ser z niebieską pleśnią.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de

Specjalnością Bergerie- Acremont są lody z owczego mleka o smaku waniliowym, jogurtowym, mokka, truskawka, orzech włoski z syropem klonowym, spekulatius, miód. Dzięki dużej zawartości białka w mleku owczym do lodow nie potrzeba dodawać śmietany, dzięki czemu są ,,light“- lekkie, ale mimo to bardzo smaczne i kremowe. 

Waniliowe lody z owczego mleka. Edyta Guhl.


Decyduję się na klasyczne lody waniliowe i podczas jedzenia wreszcie mogę porozmawiac z Barbarą. Muszę szybko zadawać pytania, ponieważ zaraz wróci Peter z grupą zwiedzających i trzeba bedzie ich obsłużyć, przy ladzie sklepiku stoją już stali klienci po ser i mleko, a mały syn pokazuje zeszyt z zadaniami do odrobienia. Sympatyczna Barbara chętnie odpowiada na pytania i śmiejąc się dodaje szczerze:,, sama nie wiem, dlaczego tyle ludzi nas odwiedza.“ 

Taras z widokiem na pastwiska.


Nie tylko rowerzyści i wędrowcy chętnie zatrzymują się tutaj, żeby spróbować mleka lub serów z własnej produkcji. Wiele znanych osobistości, polityków zachwyca się serem z Acremont. Barbara opowiada dalej: ,, 2012 byliśmy zaproszeni, żeby zorganizować bufet z serem na święto królewskie w Parlamencie (na 500 osób) i tam spotkaliśmy rodzinę królewską i wielu polityków m.in. José Bové“.

Na tej mapie widać skąd przyjeżdżają odwiedzający do Bergerie Acremont.
Mapa odwiedzających Acremont.

Ciekawostką są zdjęcia Petera w kopalni łupka w Bertrix, które wykonał znany fotograf Anthony Florio. Praca na jednym zdjęciem trwała cały dzień

Une terre des hommes& des recettes- przepis na lody z mleka owczego.

Barbara pokazuje mi ksiażkę z ciekawymi przepisami i zdjęciem Anthony Florio: lody z owczego mleka z Acremont na płycie z łupka. Jaki genialny pomysl i oczywiście wykonanie: tutaj.

Mydełka z owczego mleka. 


Na miejscu można kupić mydełka z owczego mleka o różanym lub lawendowym zapachu, a także wełnę owczą.

Na miejscu można kupić wełnę owczę.



L'oeillet du château - ser z Acremont i miedziana wanna.

Przez małe okienko zaglądam do pomieszczenia, gdzie produkuje się sery. Na samym środku stoi miedziana wanna, w której podgrzewa się mleko. Reszta produkcji pozostaje tajemnicą rodziny De Cock, chociaż podejrzewam, że jeśli będziecie cierpliwie pytać, to Peter opowie Wam coś więcej. Tak jak np. ciekawostkę, że żółty ser L'oeillet du château dojrzewa 2 lata i ponieważ potrzebuje do tego odpowiedniej temperatury przewożony jest do pobliskiego zamku w Bouillon. Po 2 latach Affinage gotowy ser ma kolor kości słoniowej, jest zwarty i soczysty i ma orzechowy smak. Już chyba domyślacie się dokad ruszę w następną podróż? Śladami żółtego sera :-)

Zanim odwiedzimy Bergerie Acremont, sprawdźmy godziny otwarcia sklepu.

Zainspirowana pysznymi serami własnej produkcji zapraszam na domowy serek. Smakuje jak coś pomiędzy rikottą, serkiem wiejskim, twarożkiem, lub jak mówi znajome dziecko: jak jeszcze ciepły sernik. Dotychczas robiłam serek zakwaszając ciepłe mleko sokiem z cytryny. I miałam wrażenie, że było go dużo mniej, niż serka z jogurtem. Podaję przepis:


Serek z jogurtem:

litr świeżego mleka( z butelki, od rolnika, ale tylko nie z kartonu)
500 g naturalnego jogurtu
2 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:
Mleko zagotować. Do gorącego dodać jogurt i śmietanę, zamieszać. Już nie gotować, ale trzymać w ciepłym( najlepiej na rozgrzanym palniku) miejscu. Teraz następuje warzenie się mleka, oddziela się serwatka i zbierają grudki. Ważne jest, żeby za wcześnie nie zdjąć garnka z ciepłego miejsca. Całość przecedzam całość przez lnianą sciereczkę nałożoną na drugi garnek. Można jeszcze dobrze wycisnąć zawartość ściereczki, ja lubię serek bardziej wilgotny, więc pozostawiam odrobinę serwatki i mieszam razem. Jak smakuje? Słodko przez śmietanę i ogólnie mam takie wrażenie, że jem coś bardzo zdrowego, co dobrze mi służy. Czuję się po nim lekko i dobrze. Wypijam jeszcze kubek serwatki i mam wrażenie, że skóra aż promieniuje.
Zapraszam :-)

Edyta





27 wrz 2016

Ciasto ze śmietaną i malinami,, Zatrzymać lato"

Ciasto ze śmietaną i malinami. Edyta Guhl.
Zimne, zamglone poranki, zapach palonego bukowego drewna, coraz więcej liści pod drzewem. Jesień wkracza szybkimi krokami do Eifel, chociaż tak bardzo chciałoby się zatrzymać lato. Podaję popołudniową kawę w ogródku, żeby złapać ostatnie promienie slońca. Piekę ciasto z malinami, pyszne, pachnące, na koniec lata. Nikt nie zwraca uwagi na to, że maliny są z zamrażalnika. Jest prawie jak na wakacjach.

Ciasto ze śmietaną i malinami  Zatrzymać lato :


Składniki:


Ciasto:
200 g zimnego masła
200 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru lub cukru pudru
4 żółtka
szczypta soli
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

250 g gęstej kwaśnej śmietany 24%( Schmand)
150 g cukru pudru
2 jaja
200 g mrożonych malin

masło do formy

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Masło kroimy w drobną kosteczkę, obie mąki i proszek przesiewamy do miski, dodajemy masło, sól, cukier i żółtka. Zagniatamy wszystko, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Ciasto rozwałkowujemy na powierzchni posypanej mąką. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy masłem. Ciasto przenosimy na tortownicę i formujemy brzeżek, będzie potrzebny, ponieważ nadzienie jest dość płynne.
3. Nadzienie: śmietanę mieszamy lekko z cukrem pudrem, dodajemy jajka, delikatnie mieszamy. Dodajemy maliny i wszystko ostrożnie wylewamy na ciasto w tortownicy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 160 stopni około 40 minut. Smacznego :-)

* I teraz przyznam się do pewnego eksperymentu, bo pewnie znacie dewizę, że jak jest dobrze, to chce się jeszcze lepiej. Gotowe ciasto ma przepiekną, gładką, żółtą masę na powierzchni, a tutaj na zdjęciach widać pierzaste chmurki. Skad się wzięły? Otoż postanowiłam ulepszyć przepis, ubiłam 2 białka( bo 2 pozostałe do czegoś użyłam) i rozprowadziłam po wierzchu ciasta. I wszyscy zgodnie stwierdzili, że tradycyjny przepis jest...dużo lepszy. Dobra rada: białka zostawmy na bezy. Serdecznie pozdrawiam.
Edyta

Ciasto z malinami. 

Ciasto,, Zatrzymać lato“.


Smaczne ciasto z malinami.

Zamiast malin: truskawki, czeresnie...

Kruche ciasto z malinami.

Schmand- gęsta śmietana.

24 wrz 2016

Ciasteczka owsiane

Owsiane ciasteczka firmy Hans Freitag.

Hurra, hurra wygrałam...ciastka. A ponieważ nigdy nic nie wygrywam, postanowiłam podzielić się z Wami tym faktem. Niedawno moja ulubiona blogerka Joanna ogłosiła na swoim blogu Liebesbotschaft do wygrania 25 boxów z ciasteczkami owsianymi firmy Hans Freitag. Ciastka lubię, owsiane nawet bardzo, zglosiłam się i o dziwo wygrałam. W środę dostałam sympatycznego maila od Joanny, a już w czwartek przyszła paczka z firmy Hans Freitag. Już dawno nie miałam takiej frajdy. Chrupaliśmy te ciasteczka do herbaty porównując smaki i wstyd się przyznać, ale zjedliśmy wszystkie...naraz. Jeśli chcecie je zamowić online, to można to zrobić TUTAJ. Ciasteczka są w trzech smakach: jabłko, wiśnia ze Schwarcwaldu i żurawina. Są kruche, smaczne i wegańskie. I to sprawiło, że ciasteczka szybko zniknęły. Ciasteczka owsiane można upiec samemu i wzbogacić je ulubionymi dodatkami np. cynamonem. Smakują oczywiście inaczej niż te kupowane, ale są również bardzo dobre. Gorąco polecam.

Moja wygrana: ciasteczka.

Trzy smaki: jablko, wisnia ze Schwarcwaldu i zurawina.

Weganskie ciasteczka owsiane.




Owsiane ciasteczka:

110 g płatków owsianych
170 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 szczypta soli
55 g masła
60 ml mleka
szczypta cynamonu

Wykonanie:
Płatki owsiane mielimy młynkiem elektrycznym lub rozcieramy drewnianym tłuczkiem. Nie muszą być bardzo drobno zmielone. Dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na stolnicy posypanej mąką bardzo cienko rozwałkowujemy ciasto.( W przeciwnym razie wyjdą nam suchary). Wycinamy foremką kółka lub prostokąty. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy ciastka 8-10 minut. Zostawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Smacznego :-)
Domowe owsiane ciasteczka.



* Artykuł nie zawiera reklamy. Chciałam w ten sposób podziękować Joannie z Liebesbotschaft i firmie Hans Freitag.
Edyta



18 wrz 2016

Bułeczki z ziołami. Opactwo w Clervaux.

Bułeczki z ziołami. Edyta Guhl.


Opactwo w Clervaux.

Czerwona wieża, która majestatycznie króluje nad Clervaux w Luksemburgu to Opactwo Benedyktyńskie Świętych Mauritiusa i Maurusa. Prowadzi do niej ścieżka przez las, można też dojechać tam autem. Dokładny adres to Place de l'Abbaye. Z miasteczka wyjeżdżamy w kierunku Weiswampach, następnie w Eselborn skręcamy ostro w lewo( jakby wracając do Clervaux) i po krótkiej jeździe wśród pól pojawia się wieża dzwonnicza, która doprowadzi nas do celu. Parkingi pod opactwem są bezpłatne. Można więc zostawić tam auto i zejść później na dół do miasteczka na zwiedzanie i kawę.
Opactwo zostało zbudowane w 1909-10 roku i przez ponad 30 lat spokojnie służyło mnichom, którzy znaleźli tutaj spokój i odosobnienie od ziemskich uciech. 15 stycznia 1941 roku z rozkazu Himmlera mnisi zostali deportowani przez Gestapo pod zarzutem współpracy z francuskim Ruchem Oporu, a Opactwo miało zostać zamienione na szkole dla dziewcząt z Hitlerjugend( Młodzieży Hitlera), w tym celu przebudowywano obiekt wyrzucając z niego wszystkie ślady religijne. Pod koniec wojny mnisi powrócili do Opactwa i zaczęto prace porządkowe, które potrwały do 1952 roku. W roku 2008 odnowiono kościół w Opactwie.
Dzisiaj w klasztorze żyje około 30 mnichów, 7 razy dziennie słychać chóralne modlitwy, a każdego dnia o 10.30 odbywa się Msza Świeta. W sklepiku możemy kupić książki, obiekty sztuki, a także sok jabłkowy produkowany na miejscu.
Klasztor oferuje 20 pokoi dla osób( płci meskiej, chociaż wyczytałam, że istnieje możliwość zakwaterowania dla pań w zorganizowanych grupach), które poszukują spokoju wewnętrznego, piszą prace lub przygotowują się do egzaminów. Cena za dobę z wyżywieniem wynosi około 30-40 euro w zależności od długości pobytu. Jeśli jesteście zainteresowani i macie pytania, można napisać na E-Mail: abbaye-hotellerie@cathol.lu
lub zadzwonić 00352 92 10 27
Warto jest odwiedzić monument w pobliżu klasztoru( przed wejściem w lewo w las), który wspomina powstanie luksemburskich chłopów przeciwko francuskiej okupacji z 1798 roku.
Pamiętajmy, aby będąc w klasztorze, nie zakłócić spokoju jego mieszkańców, a odwiedzając kaplicę( tutaj sparafrazuję polskiego poetę), gdy nie nadejdzie na nas łaska modlitwy, to pozostańmy chociaż w ciszy i nabożnym skupieniu.
A teraz zapraszam Was na spacer po Opactwie i bułeczki z ziołami, ktore posmakowałyby nawet mnichom. Wann ech glift, czyli proszę bardzo:

Bułeczki z ziołami:

Na 16 bułeczek:

Składniki:

400 g mąki
100 g płatków owsianych
1 proszek do pieczenia
100 g masła
250 g sera twarożku( używam niemieckiego serka, coś w typie jak Mój Ulubiony)
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka miodu
5 łyżek świeżych ziół( bluszczyk kurdybanek, mięta, tymianek, co tam lubicie)

Przygotowanie:

Mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia wymieszać. Zioła pociąć drobno i dodać do mąki. Osobno wymieszać masło, twaróg, miód, sól i jajka, dodać do mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Uformować zgrabny wałeczek, pociąć na 16 kawałków, ulepić bułki,naciąć na krzyż i upiec na złoto w nagrzanych piekarniku na 175 stopni przez 15-20 minut. Smacznego!


 Słychać śpiewy gregoriańskie.


 Co działo się przez lata za tymi murami...



 Miejsce pełne spokoju i religijnej atmosfery.





 Nie możemy klamać- Monument wspomina powstanie luksemburskich chłopów przeciwko francuskiej okupacji z 1798 roku.





Smaczne bułeczki z ziołami.






Bułki nawet dla mnicha.




MerkenMerkenMerkenMerkenMerkenMerkenMerkenMerkenMerkenMerkenMerkenMerkenMerkenMerkenMerkenMerkenMerkenMerkenMerkenMerken
MerkenMerken