Cookies

2 sty 2016

Placek ziemniaczany z piekarnika, czyli drzewiej w Eifel :-)

Placek ziemniaczany z piekarnika. Edyta Guhl.
Dzisiaj chciałbym Wam opowiedzieć o miejscowej kuchni z regionu, w którym mieszkam. Eifel to kraina geograficzna w Niemczech, a dokładniej w Nadrenii- Palatynacie i częściowo w Północnej Westfalii, a także we wschodniej Belgii i Luksemburgu. Klimat w Eifel jest jak jego mieszkańcy, raczej szorstki. Zimy długie i mroźne. Częste deszcze. Ziemia nieurodzajna, glina i skała. Do 1950 roku Eifelnazywana była pruską Syberią. Nie ma tutaj znaczących surowców i minerałów. Podczas gdy w innych regionach rozwijał się przemysł i handel, rosły miasta, a ludność się bogaciła, Eifel żyła z rolnictwa, które z powodów klimatycznych ( położenie 400-700 m. n. p. m) nie rozwijało się tak, aby zapewnić dobry byt. Jeszcze do niedawna ponad 70 procent mieszkańców stanowiła ludność rolnicza. Ciężka praca i bieda towarzyszyla im przez całe życie. Kuchnia Eifel jest kuchnią ludzi biednych. Główne skladniki pożywienia to ziemniaki, cebula, pasternak, gryka, kapusta. Mięso pojawiało się rzadko, ludzie żyli bardzo oszczędnie. Ogólnie wiadomo, że region miedzy Aachen, Bonn i Trier nigdy nie posiadał wiele, ale zaradne gospodynie potrafiły przyrządzić smaczne potrawy jak zupy ze szczawiem, czy kapustą tzw. Kappes, albo rozmaitego rodzaju musy. ,, Taeglich Brei und nix dabei“ - codziennie breja i nic do tego- tak bogaci Nadreńczycy określali kuchnię Eifel. Niezupełnie slusznie, ponieważ znana jest szynka z Eifel- Eifeler Schinken, smażony pstrąg- Forelle Müllerin, czy naleśniki z mąki gryczanej. Dzisiaj podam Wam przepis na typowe danie- Eifeler Doeppekooche, czyli placek ziemniaczany z pieca. Nazywany również Doeppekuchen, Dippelaabes, Kesselkooche, Kuehles, Doeppeskooche, Uhles, Flaennes, Floennes. Nazwa pochodzi od Doeppe( Topf), żeliwnego garnka w którym pieczono Koochen( Kuchen), dosłownie ciasto z masy kartoflanej z boczkiem i cebulą. W rzeczywistości ten upieczony na złoto placek z pikantymi plasterkami boczku jest daniem z resztek. Do masy ziemniaczano- cebulowej dodawano wszystko, co zostało z poprzedniego posiłku, jabłka, kapustę, różne warzywa. Upieczony placek jedzono z ciemnym chlebem z masłem i musem z jabłek. Słodka wersja tego dania jest z jabłkami, cynamonem i rodzynkami. Długo mogłabym Wam pisać o Eifel, ludowych obyczajach i tutejszej gwarze. Mimo rozwoju ekonomicznego i wielu zmian na lepsze, uważam że jest to taki zakątek trochę zapomniany przez Boga...Zakończmy jednak bardziej optymistycznie. Zapraszam Was na pyszny Doeppekuchen, u mnie w wersji wegetariańskiej.

Doeppekuche- placek ziemniaczany z piekarnika:


1 kg ziemniaków
2 jajka
2 cebula
( ewentualnie: 250 g boczku)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
tłuszcz
około 2 łyżek płatków owsianych

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Posypać solą i odstawić na chwilę. Nastepnie ziemniaki dobrze wycisnąć. Cebulę obrać i drobno pokroić. Wymieszać razem i przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatalową. Dodać jajka. Jeśli masa jest zbyt mokra, dosypać płatki owsiane. Możecie dodać pokrojony w kostkę boczek, albo jak rodowici Eifelanie plasterki jabłka lub gotowaną kapustę. Cieżki, żeliwny garnek wysmarować tłuszczem, można wyłożyć dno plastrami boczku i napełnić masą kartoflano- cebulową. Placek można zabarwić sokiem z buraków, dodać rodzynki lub suchy chleb( pokruszony i zagotowany w mleku). Jesli dodajecie inne warzywa, pamietajcie, że na wierzchu powinna być masa ziemniaczana. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy Döppekuchen około 2 godzin, aż nabierze rumianej barwy. Smacznego!

P.s. Niejasne jest pochodzenie nazwy Eifel. Nie ma ona na pewno nic wspólnego z konstruktorem wieży Gustawem Eiffel, chociaż miejscowa anegdota głosi, że kraina leży tak wysoko, że widać z niej nawet wieżę Eiffla. Stąd nazwa ;-)




1 sty 2016

Ziemniaki z kalafiorem po indyjsku

Zdrowy obiad w Nowym Roku. Edyta Guhl.


Witajcie w Nowym Roku 2016! Jest to mój pierwszy wpis w tym roku i już zamierzam realizować postanowienia noworoczne, a trochę tego było. Mniej cukru, słodyczy, kawy, a wiecej ruchu na świeżym powietrzu, spacerów. Więcej witamin, warzyw, dobrej oliwy, świeżych zioł. Niby proste, ale zobaczymy jak się to sprawdzi. Ciekawe, jakie macie postanowienia noworoczne? Czy będzie to rok wielkich zmian, podróży i zawirowań? Stare przysłowie powiada, że gdy Pan Bog zamyka drzwi, to otwiera okno. W Nowym Roku życzę Wam dużego okna otwartego na oścież...A przede wszystkim- dużo czasu. Czasu na dobre jedzenie, zdrowe wypieki, czasu na czytanie, rozmyślania, ale tylko te pozytywne, czasu na taniec i śmiech, czasu dla rodziny i przyjacioł. Zacznijmy ten rok zdrowym, warzywnym daniem z egzotyczną nutką. Zapraszam :-)

Przepis na ziemniaki z kalafiorem po indyjsku:


Składniki:

1 kalafior
500 g ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
po 0, 5 łyżeczki kminku, kurkumy
1 łyżeczka gorczycy
szczypta kardamonu, soli, pieprzu, papryki, curry

1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Oliwę rozgrzać w garnku, ziarna gorczycy uprażyć dla wydobycia aromatu. Dodać czosnek, cebulę i przyprawy. Dodać ziemniaki i wszystko razem podsmażyć. Dolać trochę wody i dusić około 10 minut.
2. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, większe kawałki pokroić i dodać do ziemniaków. Dusić około 5 minut, aż warzywa staną się miękkie.
3. Do duszonego kalafiora z ziemniakami można podać sałatkę z ogórka z jogurtem oraz indyjskie placki chapati. Smacznego :-)


Kalafior z ziemniakami po indyjsku. Edyta Guhl.


Dania wegetariańskie. Edyta Guhl.


Pyszny pomysl na obiad.


Szybki obiad bez mięsa.


Smaczne dania warzywne.


28 gru 2015

Nadziewany chlebek

Nadziewany chlebek. Edyta Guhl.


Witajcie serdecznie, Święta minęły i już szykujemy się do Sylwestra. Tradycyjna niemiecka kolacja 24 grudnia to sałatka kartoflana i parówki, a Sylwesterowe menü to zazwyczaj raclette albo foundue z sera. Smaczne, ale trochę już nudne, dlatego chciałabym zaproponować Wam dziś coś innego. Chlebek, który z powodzeniem możecie przygotować na każdą imprezę, nawet na grilla. Pokrojony w ozdobną kratkę, napełniony serem, zieloną papryką i cebulą wzbudza zachwyt na każdym przyjęciu. Jest bardzo smaczny i prosty do zrobienia i bardzo smacznie pachnie. Po angielsku nazywany pull bread, po niemiecku Zupf- Brot, ale jak nazwać go po polsku? Nadziewany chlebek? Zapraszam serdecznie :-)

Przepis na nadziewany chlebek:


1 chleb, najlepiej okrągły
po pół zielonej i zółtej papryki
pół cebuli
żółty ser np. gouda
4 łyżki masła
garść swieżych zioł: pietruszki, tymianku

Chlebek z piekarni nacinamy w kratkę, ostrożnie, aby nie przeciąć go do samego dołu. Kupiłam chleb z orzechami włoskimi, bardzo smaczny.Papryki myjemy i kroimy w kostkę, cebulę obieramy i drobno kroimy. Ser kroimy w plastry, zioła drobno sieczemy. Szczeliny chlebka napełniamy serem, papryka, ziołami i cebulą. Masło rozpuszczamy w garnuszku i smarujemy pędzelkiem cały chlebek. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Cały bochenek szczelnie owijamy folią aluminiową i pieczemy 15 minut. Następnie rozwijamy z folii i pieczemy jeszcze 10 minut, aż ser się rozpuści a chlebek pięknie przyrumieni. Smacznego!

A ja już dziś życzę Wam udanej zabawy, dużo tańca i śmiechu, szczęścia, zdrowia, miłości i wszystkiego Naj! Buziaki.






A jeśli szukacie innych przepisów na imprezę, gorąco polecam serowe kulki nadziewane oliwkami.


Wasza Edyta :-)

19 gru 2015

Chlebek Adwentowy

Biały kruchy opłatek. Edyta Guhl.


Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny,
przy wzejściu pierwszej gwiazdki wieczornej na niebie,
ludzie gniazda wspólnego łamią chleb biblijny,
najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie.
Ten biały kruchy opłatek, pszenna kruszyna chleba,
a symbol wielkich rzeczy, symbol pokoju i chleba.
Na ziemię w noc wtuloną, Bóg schodzi jak przed wiekami.
Braćmi się znowu poczyńmy, przebaczmy krzywdy, gdy trzeba.
Podzielmy się opłatkiem, chlebem pokoju i nieba.

Tymi przepięknymi slowami Kamila Cypriana Norwida, chciałabym już dzisiaj Wszystkim odwiedzającym  mojego bloga przesłać moc życzeń: zdrowia, szczęścia, miłości, dużo uśmiechu i spełnienia marzeń. Łamię się z Wami opłatkiem z Polski, a w darze przynoszę niemiecki chlebek adwentowy. Wesołych Świąt!

Przepis na Chlebek Adwentowy:

porcja na dwa chlebki

500 g jabłek obranych i startych na grubej tarce
175 g rodzynek
175 g suszonych owoców( figi, śliwki,morele i żurawina) grubo pokrojone
125 g orzechów laskowych posiekanych
175 g cukru
0,5 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonych goździków, kardamonu
330 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki oprócz mąki i proszku do pieczenia wymieszać i zostawić na noc do przegryzienia się. Nastepnego dnia dodać makę i proszek i dobrze wymieszać. Uformować dłońmi małe chlebki i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160° około 60-80 minut. Po upieczeniu chlebek zawinać i zostawić na kilka dni. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem. Chlebek jest bez tłuszczu, bez jajek, mimo to jest bardzo soczysty i miękki. Jest to dobry pomysł na prezent świąteczny. Zapraszam :-)


Chlebek Adwentowy. Edyta Guhl.




* Już dzisiaj składam Wam życzenia, ponieważ zapowiada się przerwa świąteczna na moim blogu. Po powrocie z nowa energią przystąpię do dzieła :-) Wesołych Świąt!


13 gru 2015

Makowiec na kruchym spodzie



Makowiec na kruchym spodzie. Edyta Guhl.

Według ludowych wierzeń mak, spożywany w wigilię Bożego Narodzenia, ma zapewnić nam sytość, zdrowie i powodzenie w Nowym Roku. Mak jest symbolem płodności i urodzaju. Już Hippokrates polecał go jako doskonały środek nasenny. Stosowały go nasze babki, które moczyły szmatkę w wywarze z maku dawały niemowlęciu do ust i szły do pracy na polu. Oprócz właściwości prozdrowotnych cenione są jego właściwości odżywcze i chociaż kojarzy nam się głównie z Wigilią, powinniśmy jeść go przez cały rok. Zawiera wiele cennych białek oraz składników mineralnych: magnezu, żelaza, potasu, wapnia, fosforu i cynku. Kolejny powód, żeby upiec ciasto z makiem. Zapraszam :-)

Makowiec na kruchym cieście:


Składniki na ciasto:

500 g mąki
250 g masła
150 g cukru
2 jaja
2 łyżki śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:
400 g mielonego maku
2 jajka
100 g cukru
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka skórki pomaranczowej
1 łyżeczka skorki z cytryny
1 łyżka rodzynek
1 łyżka bułki tartej

1. Pieczenie makowca rozpoczynam od zrobienia masy makowej, ponieważ jest to dość czasochłonne. Mak zalewam wrzącą wodą(do pokrycia) i odstawiam na całą noc. Nastepnego dnia odsączam z nadmiaru wody i mielę dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Jajka rozdzielam, żółtka, miod i cukier ubijam na jasny kolor. Dodaję proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę z cytryny i pomaranczową oraz łyżkę buki tartej. Białka ubijam na sztywną pianę i ostrożnie dodaję do masy makowej. Całą masę delikatnie wymieszać.
2. Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, uformować kulę i dać na godzinę do lodówki. Foremkę do ciasta 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. 2/ 3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na foremkę. Z reszty ciasta formowane będą wałeczki na wierzch maku, aby utworzyć kratkę na samym wierzchu ciasta.
3. Masę makową wylać na wyłożone już ciasto, na mak układać kratkę pozostałego ciasta.



11 gru 2015

Pieczarki- kruche ciasteczka

Pieczarki w koszyku. Edyta Guhl.

Ostatnio były piernikowe grzybki, a dzisiaj zapraszam na pieczarki. Przepis znalazłam u Danusi i jestem pełna zachwytu. Pieczarki jak żywe, a samo pieczenie poszło bardzo szybko. Efekt oszałamiający. Delikatne, kruche ciasteczka, nie za słodkie, wprost rozpływające się na języku. Wypróbujecie sami :-)

Ciasteczka pieczarki:


Składniki:

1 jajko
2 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej
150 g masla
łyżeczka sody oczyszczonej
4 czubate łyżki cukru pudru
łyżka soku z cytryny
aromat np. migdałowy
kakao
pusta plastikowa butelka np. po wodzie
suchy mak

Masło ucieramy na pianę, dodajemy przesiany cukier puder i dalej ucieramy. Dodajemy jajko, ucieramy. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiewamy i dodajemy do utartego masła. Dodajemy płaska łyżeczke sody i sok z cytryny. Ucieramy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Lepimy małe kuleczki i kładziemy na foremkę, nastepnie końcówkę butelki zanurzamy w kakao i wciskamy w kulkę ciasta. U mnie pojawiał się śmieszny efekt wsysania ciasta. W ten sposob powstaje korzonek grzybka. Dodatkowo możemy posypać go suchym makiem, żeby wygladał jak prawdziwy grzyb i pieczemy około 15 minut. Gotowe :-)

Pieczarki ozdabiamy makiem.


Pieczarki jak żywe- Edyta Guhl




Kruche ciasteczka- pieczarki. Edyta Guhl.

Inne fajne ciasteczka znajdziesz tutaj 
Edyta

8 gru 2015

Cytrynowy piegusek z makiem

Cytrynowy piegusek z makiem- Edyta Guhl


Otwieram kolejne okienko w adwentowym kalendarzu i dzisiaj zapraszam na cytrynowego pieguska. Zauważyłam, że w przeciwieństwie do ciężkich, kremowych tortów, klasyczne babki lub keksy znikają u nas w tempie błyskawicznym. Można zjeść je już na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, doskonale sprawdzają się jako przekąska przy komputerze. Zapraszam na pysznego, cytrynowego keksa z suchym makiem.


Cytrynowy keks z makiem:


250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g masła
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżeczki maku
4 jajka
200 g cukru
szczypta kurkumy


1. Makę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Dodać śmietanę i sok z cytryny. Jajka (w całości) ubić z cukrem i szczypta soli na jasną, puszystą masę. Zajmie nam to około 5 minut. Dodać kurkumę, która pięknie zabarwi nam ciasto. Dodać mąkę z proszkiem, zamieszać. Dosypać suchy mak. Masę stopniowo dodać do masła ze śmietaną. Delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do keksówki (o długości 23 cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około godziny. Pieguska można posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)


Smaczna przekąska na drugie śniadanie


Piegusek z makiem


Cytrynowy keks


Cytrynowy keks- Edyta Guhl