23 lip 2016

Sernik- zebra.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Sernik- Zebra. Edyta Guhl.
Zapraszam na pyszny sernik na ciasteczkowym spodzie z wzorkiem zebra. Bardzo lubię tradycyjne ciasto zebra, które często piecze moja siostra i będę musiała poprosić ją kiedyś o przepis dla bloga. Cały sekret zebry polega na równomiernym rozmieszczeniu ciasta. Wymaga to dość spokojnej ręki. Na początku kładziemy dwie łyżki jasnego ciasta na środku foremki, następnie w to samo miejsce dwie łyżki ciasta z kakao, potem znow dwie łyżki ciasta jasnego. Nie mieszamy, nie pomagamy sobie łyżką, ciasto samo rozpływa się w abstrakcyjny wzorek. Tradycyjna zebra pieczona jest na oleju i zwolennikom ciast pieczonych na maśle może to przeszkadzać. Dla nich więc jest dzisiejszy przepis. Użyłam niemieckiego, chudego twarożku, ponieważ tylko taki akurat mam, nie piekłam ciasta z polskimi produktami, ale pewnie można zastapić twaróg polskim serkiem ,,Mój Ulubiony“ . Na spód wzięłam zwykłe maślane herbatniki, takie w żółtym opakowaniu. Wymieszane z masełkiem są przepyszne. Zapraszam :-)

Sernik- Zebra:


Składniki:


200 g herbatników
100 g masła
500 g chudego twarogu( Magerquark)
400 g kwaśnej śmietany( Schmand* patrz niżej)
2 jaja
150 g cukru
1 budyń w proszku o smaku waniliowym
5 łyżki słodkiej śmietany plus 2 łyżki
4 łyżki kakao

Wykonanie:

1. Formę( Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 175°. Masło stopić, herbatniki pokruszyć i dobrze wymieszać. Wyłożyć dno formy.
2. Twaróg, kwaśną śmietanę, jaja i cukier wymieszać w misce. Dosypać budyń i dobrze wymieszać. Połowę masy przełożyć do drugiej miski, dolać 2 łyżki śmietany, dosypać kakao i dobrze wymieszać.
3. Na środek spodu z ciastek wyłożyć 2 łyżki białej masy, na to dać 2 łyżki masy z kakao, następnie 2 łyżki białej masy i tak na przemian, aż obie masy się skończą. Ciasto jest dość płynne, wiec samo się rozchodzi, tworząc piękny, abstrakcyjny wzorek. Pieczemy około godziny w nagrzanym piekarniku. Smacznego i miłej niedzieli :-)
Edyta


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Przepisy na sernik. Edyta Guhl.



* Schmand( wymowa: szmand) - w naszym regionie jest to bardzo gęsta, kwaśna śmietana o 20–29 % zawartości tłuszczu. Dodaje się ją do zagęszczenia zup, sosów, a także do deserów i ciast.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Sernik zebra z dodatkiem kakao. Edyta Guhl.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Efektowny sernik- zebra.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Sernik na spodzie z ciastek.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Smaczny sernik w paski.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Pycha ciasto. Polecam :-)
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Prosty w wykonaniu, a taki efektowny :-
Post bierze udzial w URODZINOWYM LINK PARTY! SZCZEGOLY_TUTAJ :-)

13 komentarzy:

  1. Wow! Pięknie wygląda i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje,przepadam za sernikami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi milo, bo byly juz komentarze, ze popekany, przypalony itp. Dziekuje :-)

      Usuń
  4. Głosowanie na linki już się rozpoczęło i potrwa do piątku :) Daj znać czytelnikom, żeby zagłosowali ;)) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fenomenalnie, piękny efekt uzyskałaś ;)

    OdpowiedzUsuń