Cookies

1 cze 2016

Warstwowy Tort Księcia Regenta

Tort Księcia Regenta- Edyta Guhl
Dzisiejszy tort jest bardzo poważny i dorosły, pewnie lepiej nadawałby się na Dzień Ojca niż na Dzień Dziecka, ale dla łasucha każda okazja jest dobra żeby zjeść coś słodkiego. Z okazji Dnia Dziecka zapraszam więc na Prinzregenten- Torte, czyli Tort Księcia Regenta lub jeśli wolicie Tort Księcia- Panującego. Tort ten pieczony jest w naszej rodzinie na od wielkiego dzwonu i cieszy się dużą popularnością, szczególnie wśród panów. Tradycyjny tort Księcia Regenta składa się z biszkoptowych warstw przełożonych czekoladowym kremem i polanych ciemną czekoladą i smakuje jak...stare, dobre czasy.
TortKsiecia Regenta to wypiek bardzo popularny na Bawarii, jest tak słynny w Monachium, jak tort Sachera w Wiedniu. Skąd pochodzi nazwa i o jakim księciu regencie mówimy? Tutaj trzeba już sięgnąć do historii i cofnąć się w czasie do roku 1886, kiedy to na Bawarii panował od ćwierć wieku książę regent Luitpold Karol Józef Wilhelm Wittelsbach, następca krola Ludwika II. Wyróżniały go takie cechy jak skromność, solidność, duża popularność wśród narodu. Luitpold byl ulubionym monarchą na Bawarii. Okres jego rządów nazwano złotym wiekiem. Jak podają różne źródła, to z okazji urodzin Luitpolda, dworski cukiernik połączył osiem biszkoptowych placków za pomocą przepysznego czekoladowego kremu w jeden prawdziwie królewski wypiek cukierniczy. Osiem placków symbolizowało osiem okręgów tworzących Księstwo Bawarskie wraz z przynależącym wówczas Palatynatem. Dzisiaj tort pieczony jest z odpowiednio siedmiu placków i polany ciemną czekoladą. Często pod warstwą czekolady kryje się jeszcze warstwa konfitury morelowej. W moim dzisiejszym przepisie jej nie ma, zredukowałam również ilość ciemnej czekolady, ponieważ jej nie lubię, zadecydujcie sami, jak smakuje Wam najlepiej.
Najbardziej smakuje mi mały kawałeczek tortu i filiżanka espresso :-)


Warstwowy Tort Ksiecia Regenta:


Składniki:


Ciasto:

250 g miękkiego masła lub margaryny
250 g cukru
4 jaja
200 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
szczypta soli

Krem:

1 paczka budyniu czekoladowego( z cukrem)
100 g cukru
500 ml mleka
250 g miękkiego masła
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Ciasto:

1. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Najlepiej jest wcześniej wyciąć z papieru 7 krążków do wyłożenia foremki.
2. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy oraz sól, ciagle ucierając.
Dodawać po jednym jajku i każde jajko ubijać około 1/2 minuty na jak najwyższych obrotach.
3. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i w dwóch porcjach dodać do jajek ubijając na średnich obrotach.
4. Z ciasta upiec 7 placków. W tym celu rozsmarowujemy około 3 łyżek stołowych ciasta na foremce. Warstwa ciasta przy brzegu nie może być zbyt cienka, ponieważ po upieczeniu ciasto będzie zbyt ciemne. Każdy placek pieczemy w środkowej piekarniku na jasno brązowo około 8 minut( na samej foremce, bez pierścienia). Placek po upieczeniu zdejmujemy z foremki i razem z papierem do pieczenia zostawiamy do wystygnięcia na metalowej kratce. Potem zdejmujemy papier.

Krem:

1. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodajemy 100 g cukru. Po ugotowaniu, przykrywamy folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch. Ostudzamy do temperatury pokojowej, bo tak najlepiej połączy się z masłem i nie zwarzy. Masło ubijamy na puch i dodajemy po łyżce budyniu. Ubijamy na gładki krem.

2. Placki przekładamy kremem. Ostatni na wierzchu już nie smarujemy. Tort stawiamy na godzinę do lodówki.

Polewa:

Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy olej i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy po torcie i zostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego :-)
Domowy Tort Księcia Regenta. Edyta Guhl.

Placki przekładamy czekoladowym kremem.

Siedem warstw oznacza 7 okręgów na Bawarii.

Dorosły tort na Dzień Dziecka.

Siedem placków przelozonych czekoladowym kremem.




3 komentarze: