26 kwi 2016

Placki z kiszonej kapusty.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Placuszki z kapusty. Edyta Guhl.
Kochanie, co dzisiaj na obiad? Tego zdania prawie nie mogę już słuchać. Najchętniej odpowiadam: wątróbka. Albo: nerki! Mój mąż, wegetarianin z przekonania, patrzy na mnie z urazą: ty chyba nie mówisz tego na serio? I szybko zagląda do garnków, kradnie placka, kiedy nie patrzę i mlaszcząc z zadowoleniem stwierdza: smaczne! Rzeczywiście smaczne są te kapuściane placuszki. Rumiane, pachnące, lekko kwaskowe. Dobrze smakują z salatą i kwaśną śmietaną. Serdecznie zapraszam :-)

Placuszki z kapusty:

Składniki:

300 g kapusty kiszonej
200 g mąki
150 ml mleka
1 jajko*
sól, pieprz
przyprawy: kminek, czaber

Wykonanie:

1. Z mąki, jajka i mleko przyrządzamy ciasto jak na naleśniki. Kapustę kiszoną dobrze odcedzamy i drobno kroimy. Dodajemy do ciasta. Solimy, pieprzymy, dosypujemy zioła.
2. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Ciasto jest dość zwarte, dlatego do formowania placków używam dwóch łyżek. Smacznego :-)

W wersji wegetariańskiej zastępujemy jajko namoczonym siemieniem lnianym. Jedna łyżka siemienia lnianego( 15 g) namoczona w 45 ml wody zastępuje 1 jajko.


http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Kapuściane placki. Edyta Guhl.
http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Proste przepisy na placki.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Kapusta kiszona prawie nie ma kalorii :-)

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Rumiane placki smażone na oleju.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Wegetariańskie placki z kapusty.

Na przywitanie wiosny zapraszam na spacer po Eifel:



http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Zielono w Eifel. Edyta Guhl.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Już prawie wiosna.

http://dolcevitainmykitchen.blogspot.de
Ruszaj w droge :-)



6 komentarzy:

  1. Wspaniałe placki. Podoba mi się twoj pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne :) i super blog. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakupiłem kapustę... nigdy takich nie jadłem :)) Dziękuje za pomysł ! Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Dosc zwarte, ale bardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń