Cookies

29 lip 2015

Karmelowe nadzienie - biszkopt z truskawkami

Najsmaczniejsze nadzienie karmelowe jakie kiedykolwiek jadlam. Bardzo pasuje do malutkich babeczek. Przepis tutaj.  Dzis proponuje slodki torcik lub jak mowi poeta- marzenie nocy letniej. Zestawienie karmelu z truskawkami i delikatnym biszkoptem jest idealne. Wybaczcie nie najlepsze zdjecia. Robione w poludnie, przy ostrym sloncu.
Musialam zdazyc przed pozarciem :-)



Biszkopt:


4 jaja
4 lyzki zimnej wody
200g cukru
120 g maki
80g skrobi ziemniaczanej
lyzeczka proszku do pieczenia
sol

Rozdzielic bialka od zoltek. Zoltka dac do miski, dodac wode i cukier. Ubic mikserem. Make zmieszac ze skrobia, proszkiem i sola. Stopniowo dodawac do zoltek. Bialka ubic na piane. Ostroznie dodac do masy jajeczno-macznej. Foremke wylozyc papierem do pieczenia. Ciasto delikatnie rozprowadzic po foremce, wygladzic. Piec w temp. 200 stopni okolo 15 minut.

Karmelowe nadzienie:

500 ml mleka
40 g skrobi kukurydzianej
60 g cukru
1/2 lyzki wody
1 lyzka masla


5 lyzek zimnego mleka dobrze wymieszac ze skrobia ziemniaczana. Cukier i wode skaramelizowac. To chyba jest najtrudniejszy krok w tym przepisie. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier, wlewamy wode i czekamy. Nie mieszamy. Uwaga nie spalcie! Czekamy, az cukier przybierze zlocistej barwy. Wtedy dodajemy maslo i mieszamy. Wlewamy mleko i mieszamy, az karmel sie stopi a wszystko dokladnie wymiesza. Na koniec dodajemy skrobie, masa karmelowa stanie sie gesciejsza.

Kwiatki, ktore widzicie sa raczej niejadalne, wykorzystalam je tylko do zdjecia.
Pozdrawiam serdecznie :-) 
* * przepis pochodzi z gazety ,, Wohnen und Garten" wrzesien 2011
Biszkopt przekrajamy, smarujemy masa karmelowa. Dekorujemy truskawkami i np. rureczkami .

3 komentarze:

  1. Szkoda, ze już nie ma truskawek...Wyglada smacznie. Pozdrawiam , Asia

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej Asiu,no wlasnie z truskwakami to ciasto smakuje najlepiej..Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń